Orfeu şi Umbra, expoziţia pe care o prezintă Muzeul Naţional al Literaturii Române între 10 mai şi 4 iunie 2021, expoziţie iniţiată şi curatoriată de Dalina Bădescu, oferă cu o mare generozitate scripturală un interesant excurs imaginar prin frumuseţea tulburătoare a unuia dintre cele mai cunoscute mituri ale omenirii:
Orfeu şi Euridice.
Orfeu şi Euridice.
Umbra nu este trecătoare; ea se prezintă ca o ţesătură continuă, ca un văl care recuperează forme şi chipuri, determinând astfel permanenţe, valori şi substanţa fizică a materiei. Invitându-i pe cei trei artişti în habitatul expoziţional, în care logica scripturală se înscrie în siajul comunicării, Dalina Bădescu nu face altceva decât să credibilizeze şi mai mult forţa propriului discurs şi a experienţei cognitive. Versatilitatea graficii deschide, odată cu tributul emoţional, şi conceptul de sensibilitate prin intermediul unei suite de lucrări, unele cu decupaje expresioniste, altele de un gestualism difuz sau un figurativ metafizic amintind de Magritte. Lucrări care par transliteraţii ale unui alfabet necunoscut (vezi şirurile de colaje realizate cu tuş negru), în care emergenţa semantică proiectată în zeci de casete reuşeşte într-o cronologie sui generis să desacralizeze formele, impresionând prin grafia lor mutilantă, de un puternic impact vizual.
Iolanda Malamen
Cum o pierde Orfeu pe Euridice a doua oară și cum aceasta își afirmă încă o dată destinul de umbră se va putea vedea în expoziția Orfeu și Umbra a artistei Dalina Bădescu, deschisă în perioada 10 mai – 4 iunie 2021, la Muzeul National al Literaturii Române (Sala „Petru Creția”, Calea Griviței nr. 64-66).
În această construcție care pornește de la trei celebre momente lirice surprinse în operele lui Ovidiu, Rainer Maria-Rilke și Hilda Doolittle, care o privesc pe Euridice, Dalina Bădescu îi are ca invitați speciali pe artiștii plastici Daniela Făiniș, Mirela Trăistaru, Vasile Mureșan Murivale și pe interpretul și artistul Grigore Leșe. Expoziția își propune să aducă în fața publicului pentru prima oară o lectură vizuală a mitului lui Orfeu din perspectivă feminină.